Waarom De gekleurde kameleon?

Waarom De gekleurde kameleon?

Aanpassen

Ik zag dat mijn dochter na de scheiding zich aan het aanpassen was aan de gezinssituatie waar zij mee te maken had. Loyaliteit, verwarring, boosheid. Ik zag als moeder allerlei emoties bij haar.

 

Een kameleon past zijn kleuren aan zijn gevoel aan. Als hij stress heeft, agressief en boos is, dan kan de kameleon zijn kleuren aanpassen. Meestal worden de kleuren dan feller. Aanpassen dat zag ik mijn dochter steeds doen.

 

Kamil de groene kameleon

Over dit mooie fenomeen is er een boekje geschreven: Kamil de groene kameleon. Dit boek kwam ik tegen en heb ik gebruikt om mijn dochter de situatie beter te laten begrijpen.

 

Het verhaal gaat over Kamil, de groene kameleon. Kamil heeft een blauwe vader en een gele moeder. Het verhaal beschrijft de gevoelens van Kamil als zijn ouders steeds meer ruzie krijgen met elkaar over hun verschillende kleuren. Gevoelens van angst, verdriet en boosheid lopen door elkaar. Kamil raakt ervan in de war en heeft het gevoel dat hij het nooit goed kan doen voor allebei. Uiteindelijk komt Kamil bij een grote, wijze kameleon terecht die hem uitleg geeft over de verschillende gevoelens en antwoord probeert te geven op de vragen die hij heeft. Op deze manier komen thema's als echtscheiding, machteloosheid en schuld aan de orde. De grote, wijze kameleon kan Kamil geen oplossing geven voor zijn situatie, maar door de uitleg en de steun voelt Kamil zich wel een beetje beter.

Steggink, D (2009). Kamil de gekleurde kameleon. Nino

 

En zo ontstond het idee door mijn dochter en dit mooie verhaal de naam voor mijn eigen praktijk: de gekleurde kameleon

omhoogkijkende kameleon
lopende kameleon
blauw gele kameleon 1